Jeroen Mirck : Homo rel / buurtterreur Nieuw- West gevolg van gebrek aan handhaving?

Knipsel

Jeroen Mirck

In het Parool schrijft Jeroen Mirck, D66, lid bestuurscommissie Nieuw-West, een interessant artikel waarin hij een link legt tussen buurtterreur, homo discriminatie en te weinig handhaving.

Interessant artikel, maar wat wel ontbreekt is een uitgewerkt voorstel om in West, maar het liefst  in de hele stad, de handhavingscapaciteit snel uit te breiden.
Een leuk (PR) artikel in het Parool is niet voldoende, van leden van een bestuurscommissie mag je concrete voorstellen verwachten.Sterker nog, daarvoor zijn ze gekozen!
Wij wachten af.  Kortom:  Jeroen wat ga je nu doen?
Jouw voorstel publiceren wij graag op deze website!

Probleem is breder dan homo pesten

Een homostel uit Nieuw-West wil de stad verlaten na langdurige bedreiging door de buren. Verschrikkelijk nieuws, dat roept om actie. Vooral ook omdat dit soort buurtterreur niet op zichzelf staat.

Daan en Willem zijn twee homo’s die samenwonen in Slotervaart, enkele straten verderop van waar ik zelf woon. Een Ieuke wijk, een deel van stadsdeel Nieuw-West waar het eigenlijk best goed gaat, beter dan in bepaalde gebieden van Osdorp en Slotermeer. Hun oproep op Facebook dit weekend deed me dan ook schrikken. Marokkaanse buren zouden het stel op straat uitschelden en dood wensen. Er worden stenen tegen de ramen en scherpe voorwerpen in de tuin gegooid, waar de hond rondloopt. Hoewel de politie Iaat weten dat er een goed gesprek is geweest met de buren, is het bedreigde homostel van mening dat er ‘niets’ aan hun situatie wordt gedaan.

Stadsdeel, politie en woningcorporatie laten inmiddels weten actie te ondernemen, maar dat gebeurt pas nu beide bewoners ten einde raad zijn. Pesterijen aan het adres van homoseksuelen komen relatief vaak voor in Amsterdam, blijkt uit eerdere evaluaties van de stedelijke treiteraanpak. Alleen daarom al verdient de zaak van Daan en Willem speciale aandacht.

Tegelijk blijkt uit de reacties die ik krijg dat het probleem breder is. Een paar uur nadat ik me zondag op Twitter had uitgesproken over deze situatie in mijn buurt, klopten bewoners uit Nieuw-West bij me aan met vergelijkbare treiterverhalen. Zo zijn een moeder en zoon uit dezelfde wijk vertrokken vanwege ‘drie jaar terreur’ door een vijftal buurtgezinnen. Een andere bewoonster kreeg stenen door de ruit en vuurwerk en eieren in de tuin, naar eigen vermoeden omdat ze een blanke minderheid vormt.

Verder laat een moeder me weten dat haar dochter van school is weggepest en dat de pesters dermate hinderlijk in haar wijk actief zijn, dat buurtbewoners hun hond niet durven uitlaten. En dan hadden we onlangs nog een debat in de bestuurscommissie over een grote groep overlastgevende jongeren aan het Ecuplein in Osdorp. Dit zijn allemaal voorbeelden waarbij bewoners machteloos staan en handhaving in

gebreke blijft. Graag had ik het anders gezien, maar dit is de realiteit van de straat.

Het roept de vraag op in hoeverre de stedelijke treiteraanpak effect sorteert. Ook kun je je serieus afvragen of dit alles het gevolg is van bezuinigingen op politie en handhaving. Zonder te willen zwartenpieten over de schuldvraag lijkt de oplossing me helder: een structurele aanpak is nodig om de stad Ieefbaarder te maken voor Daan, Willem en vele andere bedreigde bewoners. Zodat niet de slachtoffers moeten verhuizen, maar de daders.

Jeroen Mirck, D66, lid bestuurscommissie Nieuw-West

06 07 201640 25

@JeroenMirck

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Jeroen Mirck : Homo rel / buurtterreur Nieuw- West gevolg van gebrek aan handhaving?

  1. Pingback: Extra handhaving Europride, cadeau uit eigen zak? | Handhavingsverzoek

  2. Pingback: Goed voorbereid zijn! | Handhavingsverzoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s