Laat de horeca voor de handhaving betalen

Ingezonden brief Parool 28 november 2016

In de toespraak van de burgemeester bij De staat van de stad op 25 oktober in de Stadsschouwburg, stelde hij dat bewoners van Amsterdam op de eerste plaats komen. Dat de straten er niet zijn om bier te drinken maar om naar je werk, school of vrienden te gaan, dat er winkels nodig zijn voor bewoners om er hun dagelijkse boodschappen te doen. Het klonk ons als muziek in de oren.

Maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat we bij deze voor de hand liggende uitspraken staan te juichen. Het geeft aan hoe machteloos veel bewoners en ondernemers zich voelen over de negatieve ontwikkelingen van de laatste jaren in de binnenstad. In zijn speech gaf Van der Laan aan dat er echte keuzes gemaakt moeten worden en kondigde hij maatregelen aan: een echte hotelstop, beperking en meldplicht voor verhuurplatformen als Airbnb, spreiding van de drukte, tegengaan van de verschraling van het winkelaanbod.

Een pilot voor vrije openingstijden voor de winkels in het centrum is in het licht van de laatste twee voornemens een onbegrijpelijke maatregel van B&W. Het stimuleert de wildgroei van winkels voor de snelle hap. Ervaring in het buitenland leert dat deze winkels na sluitingstijd van de horeca halve kroegen worden en die hebben we al genoeg in de binnenstad.

De noodzakelijke inhaalslag die nodig is om de overlast te bestrijden kost meer geld en energie. Van der Laan gaf dan ook aan dat er geen eenvoudige oplossingen zijn. Handhaven kan bijvoorbeeld alleen een sluitstuk zijn. Feit is echter wel dat er sinds 2015 tweehonderdvijftig gemeentelijke handhavers zijn wegbezuinigd. Tweehonderdvijftig!

Bewoners merken dagelijks dat de handhaving ernstig tekortschiet. Bijvoorbeeld bij de wildgroei van illegale en uitwaaierende terrassen. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) heeft wel een idee hoe sneller resultaten kunnen worden geboekt. Het malle plan om de belasting op terrassen af te schaffen per 1 januari is weliswaar een jaar uitgesteld, maar de huidige gebruikstarieven zijn lachwekkend laag. De horeca verdient met terrassen goud geld en betaalt daarvoor slechts negentig euro per vierkante meter per jaar. De publieke ruimte wordt commercieel uitgevent, maar het schoonhouden en de handhaving mogen de burgers betalen. Naast verhoging van de toeristenbelasting stellen wij voor: verhoog per 1 januari ook de precario op terrassen en betaal daarvan de handhaving.

Jacques de Smidt en Fred Kramer, voorzitter en secretaris WAB.

————————————————-
Wil je weten wat de omzet is van een terrastafel in het centrum van Amsterdam? Kijk dan eens op de site van SamenZeedijk.  SamenZeedijk heeft aan de hand van de branche gegevens een berekenmodel gemaakt.

Mogelijke omzetberekening terrastafel centrum Amsterdam versie 3

omzet-terras1

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s