Handhaving & integriteit. Is niet actief handhaven integer?

De overheid heeft o.a. als taak handhavend op te treden en dient zich altijd aan de wet te houden. Door diverse overheidsinstanties worden wet en regelgeving gemaakt die de burger moeten beschermen. De burgers, maar ook bedrijven hebben recht op die bescherming.

In Amsterdam gaat de gemeente pas handhavend optreden als mensen gaan klagen.  Het moet dus eerst escaleren en dan pas doet de gemeente iets. En als andere omwonende niet klagen, dan heb loop je het risico om het etiket ‘zeurpiet’ opgeplakt te krijgen, ook al sta je volledig in je recht en klaag je terecht.

Dat afhoudend beleid van de gemeente heeft natuurlijk iets te maken met het kostenplaatje. Het kost meer geld dan het oplevert.
Maar als de overheid geld kan verdienen door te handhaven, dan  doen ze dat zo vaak mogelijk.  Op de A2 staan daarom de camera’s om u direct te bekeuren als u even een paar kilometer te hard rijdt.  Je kunt op de A2 bijna niet aan de handhaving ontsnappen. De boete ligt soms al op de deurmat als je thuis komt.

Voor de handhaving op de A2 hoeven de burgers niet te ‘smeken’.

xxx

Beslissing: niet actief handhaven

Is het integer als de overheid alleen maar gaat handhaven als het goed is voor de begroting?  Is het integer dat de gemeente Amsterdam alleen maar handhaaft als flink wordt geklaagd?  Is het integer dat de gemeente er bewust voor kiest onvoldoende handhavingscapaciteit te hebben?   Is het integer dat er op sommige momenten van de dag geen handhaving is in het centrum van Amsterdam?   Is het integer dat handhaving zo traag reageert dat regelmatig de overlast vanzelf al is verdwenen? Is het integer dat de bewoners van Amsterdam smeken om een betere handhaving en dat er zelfs op handhaving bezuinigd gaat worden?

Tijdens de BOA opleiding worden de ambtenaren getraind op handhaving en integriteit. Zal het bovenstaande deel uitmaken van die opleiding? Is er ook zo’n training voor de bestuurders?

Bewoners kunnen dit probleem proberen aan te pakken door telkens handhavingsverzoeken in te dienen, naast de gewone meldingen. De gemeente moet bedolven worden onder dit soort verzoeken. Misschien dat ze dan een andere politieke keuze maken.  Als veel Amsterdammers een handhavingsverzoek indienen is daarnaast de kans groter dat u een dwangsom ontvangt van 1260 euro. Daarmee kunt u mooi even aan de drukte ontsnappen.

Een handhavingsverzoek kunt u snel en makkelijk indienen. Op deze site staan een paar voorbeelden.

Hieronder schokkend een artikel uit het Parool van 15 juli. Is dit integere handhaving?

meldingen1meldingen2

Lees tip: Artikel over handhaving en integriteit als onderdeel van de BOA opleiding

handhavingsverzoek  handdhavingsacademie

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Handhaving & integriteit. Is niet actief handhaven integer?

  1. Pingback: Goed voorbereid zijn! | Handhavingsverzoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s