Bezwaar, wob-verzoek en raadsadres over niet voldoende handhaven alcoholverbod

vervolg op bericht van 28 juli

De gemeente wees een handhavingsverzoek met betrekking tot het alcoholverbod op de Wallen af. Heel opmerkelijk omdat het verbod in maart nog is aangescherpt. Volgens de gemeente wordt er al voldoende op het verbod gehandhaafd. Er zijn in twee maanden 177 boetes uitgedeeld.
Dat laatste is een druppel op een gloeiende plaat omdat in het weekend duizenden toeristen met een biertje van “Appie’ over de Wallen lopen en het alcoholverbod aan hun ‘dronken’  laars lappen…

De indiener van handhavingsverzoek is in bezwaar gegaan tegen het besluit, heeft daarnaast een WOB verzoek ingediend en een raadsadres. De wet openbaarheid van bestuur verplicht de gemeente om de gevraagde informatie te verstrekken.

Hieronder een kopie van het bezwaarschrift:

Beste mensen,

Hierbij maak ik formeel bezwaar tegen het besluit van de gemeente Amsterdam om mijn handhavingsverzoek betreffende alcoholverbod Wallen af te wijzen.

Zoals u zelf schrijft zijn bestuursorganen verplicht tot handhaving. Aan die verplichting voldoet de gemeente Amsterdam niet en uit uw besluit concludeer ik dat de gemeente Amsterdam ook niet van voornemens is om dat te doen. Dat besluit is dus in strijd met de wet.
Uw argument dat in twee maanden 177 boetes zijn opgelegd is niet van belang. Dat zelfde aantal boetes kunt u overigens in het weekend op vrijdag en zaterdagavond per uur opleggen. De straten op de Wallen zijn dan gevuld met drinkende en dronken toeristen.

U schrijft dat het handhaven van het alcoholverbod de aandacht heeft van de handhavers.  Dat is dus niet voldoende, men dient op te treden.

Bij de gemeente Amsterdam ontbreekt de wil om te handhaven gezien het feit dat er structureel te weinig handhavers worden ingezet. Dat is blijkbaar een bewuste politieke keuze die in strijd is met de wet. De wet is immers duidelijk, de gemeente dient te handhaven.

Een overheid die de wet aan haar laars lapt is een zeer slecht voorbeeld voor de burgers.

Hieronder de tekst van het WOB verzoek:

Beste mensen,

Onlangs heeft de gemeente besloten om mijn handhavingsverzoek betreffende het alcoholverbod op de Wallen af te wijzen.  (Uw kenmerk: 2017-016677d)

In de toelichting van het besluit staat dat de gemeente het verbod al handhaaft en dat er de laatste twee maanden 177 boetes zijn opgelegd.  Dat is een zeer laag aantal, want in het weekend kan de gemeente 177 boetes per uur opleggen als men dat wil.  Het betekent dus concreet dat de gemeente zeer  minimaal handhaaft.

In het kader van de WOB verzoek ik u mij schriftelijk te informeren over het volgende:

  • Exact tijdstippen wanneer de boetes zijn opgelegd
  • Exacte locaties waar de boetes zijn opgelegd
  • Aan hoeveel daklozen de boetes zijn opgelegd
  • Hoeveel van de boetes nog niet betaald zijn en hoeveel er als oninbaar vermoedelijk afgeschreven dienen te worden
  • De woonplaats van de beboete overtreders
  • De verslagen van de werkoverleggen van de handhavers in het centrum gedurende de periode 2016 en 2017.
  • De werkinstructies voor de handhavers welke actief zijn in het centrum gedurende de periode 2016 en 2017.
  • De dienstroosters van de handhavers op de Wallen vanaf 1 januari 2017 tot met 8 augustus 2017.
  • Inzage in de tijd dat een handhaver op straat actief is en op kantoor.
  • Overzicht van alle boetes opgelegd door handhavng vanaf 1 januari 2017 in het Wallen gebied.Bovenstaande informatie ga ik mogelijk  inbrengen in de bezwaar- en eventueel beroepsprocedure met betrekking tot de afwijzing van mijn handhavingsverzoek. Ik verzoek u dan ook om de informatie met spoed te verstrekken.

Indien aan dit verzoek, voor mij  kosten zijn verbonden dan verneem ik dat graag schriftelijk van u.

Hieronder de tekst van het raadsadres:

Geachte gemeenteraad van Amsterdam,

Onlangs heeft de gemeente besloten om mijn handhavingsverzoek betreffende het alcoholverbod op de Wallen af te wijzen.  (Uw kenmerk: 2017-016677d)
Dat is zeer vreemd want de gemeente heeft hiermee besloten om de wet niet na te leven. Tegen het besluit heb ik dan ook bezwaar aangetekend. Maar dat terzijde.

De gemeente Amsterdam heeft het alcoholverbod op de Wallen niet voor niets ingesteld. Iedereen weet dat dronken toeristen zorgen voor overlast en gevaarlijke situaties. Daarnaast dumpen ze al die lege blikjes en flesje op straat en in de grachten.  De horeca loopt tienduizenden euro’s omzet mis doordat toeristen het bier bij de supermarkten kopen en het op straat nuttigen. “Appie’ op de Nieuwmarkt verkoopt in het weekend meer bier dan menig café op de Wallen. De ‘biermuur’ bij de vestiging op de Nieuwmarkt geeft dat duidelijk weer.

Het handhaven van het alcoholverbod is voor toeristen zeer vervelend, omdat ze natuurlijk niet weten dat het verboden is.  De borden die door de gemeente zijn geplaatst zijn onduidelijk.
Om wat vriendelijker te zijn voor onze toeristen, waarvan Amsterdam economisch gedeelte ook afhankelijk is, stel ik u voor om in de stad bijvoorbeeld spandoeken op te hangen dat het nuttigen van alcohol op straat verboden is en beboet zal worden. Dat kost natuurlijk wel geld, maar de overlast daalt en de winst bij de horeca gaat omhoog. 

Daarnaast kan de gemeente folders verspreiden in de hotels etc.Ik ben benieuwd naar uw reactie.

 


Het niet handhaven van de het alcoholverbod veroorzaakt niet alleen veel overlast, maar kost de horeca elk weekend duizenden euro’s aan omzet.

————————————————————————————————————————————–

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s